Voorwoord mei

May 5, 2018

Beste ouders, leerlingen en sympathisanten, 

De paasvakantie is alweer achter de rug, het laatste trimester van dit schooljaar is ingezet. In de komende 2 maanden van het schooljaar staan er nog héél wat klasactiviteiten op het programma. Ook naar de sportdag en de schoolreis voor de kleuters en het lager kijken we reeds uit. 

Op zondag 6 mei vieren de leerlingen van het 1ste lj. (Rooms katholieke godsdienst) hun Eerste Communie. Proficiat aan de feestelingen! 

En zondag 13 mei wensen we natuurlijk alle mama’s een fantastische moederdag toe!

Op maandag 14 mei verwelkomen we onze laatste peuters voor dit schoojlaar. Welkom Mylo Tjen Conserière en Illano Rogiers. 

De leerlingen van het 2de leerjaar trekken van woensdag 16/5 t.e.m. Vrijdag 18/5 naar Dikkele. Zij zullen er een onvergetelijke “kunst”driedaagse beleven. We zijn alvast heel erg benieuwd naar al hun verhalen wanneer ze terugkeren op vrijdag18/5. Bedankt ouderraad voor de sponsoring van de bus!

Op zondag 20 mei is het dan aan de beurt om de feestelingen (Zedenleer: Lentefeest en Feest Van de Vrijzinnige jeugd) een fijne feestdag toe te wensen!

Woensdagvoormiddag 23 mei nodigen we ouders en grootouders uit om eens een kijkje te komen nemen in de klas(sen). Het is eens de gelegenheid om jullie kind(eren) tijdens de activiteiten of lessen aan het werk te zien. (Zie ook brief openklasvoormiddag)

 

Veerle Bogaert

Directeur

Gepost in Voorwoord door Rodney Bracke

Bevraging over lezen

May 17, 2018

Beste ouders,


Dit schooljaar vroegen wij jullie om een bevraging in te vullen i.v.m. met leesgedrag van onze lagere schoolkinderen.  Graag geven wij jullie enkele resultaten vanuit de bevraging mee.

66,2% van onze ouders vulden de bevraging in, waarvoor dank.

69% van onze leerlingen leest heel graag tot graag. 73% van die kinderen leest meer dan 1 boek per maand.

Bij 60% van onze leerlingen is lezen ook een belangrijke activiteit thuis en lezen de ouders vaak.

Onze leerlingen lezen hoofdzakelijk boeken van thuis, van de school of van de openbare bibliotheek.  40% van de leerlingen gaat 1 keer of meer per maand naar de bibliotheek, meestal met de ouders.

Avonturenverhalen, fantasieverhalen en informatieve boeken worden het liefst gelezen.  Vaak kiezen kinderen deze boeken omdat de kaft leuk is, omdat de korte inhoud hen nieuwsgierig maakt of omdat het moet van de school of de ouders.

Hoe jonger onze kinderen zijn hoe vaker de ouders hen voorlezen.

60% van onze ouders maakt vaak tijd om samen met hun kind te lezen.

Lezen staat dit jaar in de focus op school, dit wil zeggen dat wij er op school extra tijd voor maken. 77% van onze ouders merkt echter geen verschil in het leesgedrag thuis.

Op school hebben wij heel wat initiatieven genomen om de kinderen tot lezen te brengen. Wij brachten de ouders daar dit schooljaar, via een brief, van op de hoogte.

69% van onze ouders geeft aan dat ze op de hoogte zijn dat er een wisselkar is op school. (Bij de wisselkar kunnen de kinderen een boek van thuis binnen brengen en nemen een ander boek mee)

52% van onze ouders geeft aan dat ze op de hoogte zijn van de winkelkar. De leerlingen kunnen de boeken uit de winkelkar tijdens de speeltijden, bij mooi weer, buiten lezen of over de middag binnen bij regenweer.

81% van onze ouders geeft aan dat ze weten dat er elke maand een boekenbox van de bibliotheek in de klas is.


Verder kregen we heel wat leuke tips om ons leesonderwijs nog aantrekkelijker te maken. De leukste zijn:

  • voorlezen in de klas

  • een bonussysteem voor het lezen van boeken

  • momenten inlassen zodat kinderen over boeken kunnen vertellen

  • vrij lezen zonder taak

  • bij regenweer: binnen lezen (dit hebben we ondertussen reeds toegepast)


Wij nemen al jullie opmerkingen, tips graag ter harte en gaan verder met ons leesonderwijs aan de slag.

Wij willen jullie alvast meegeven dat we volgend schooljaar in het eerste leerjaar van start gaan met ‘zoemend lezen’.Wat is zoemend lezen?

Zoemend lezen is een leesstrategie om te komen tot correct en vlot lezen. de kinderen lezen het woord met verlengde klankwaarde. Het leesproces wordt niet onderbroken.

Bijv.: mmmaaaan. Het is niet zo dat zoemend lezen een speciale vaardigheid vereist om de klanken uit te spreken. Waar het om gaat, is dat de kinderen rustig de tijd nemen wanneer ze de klanken uitspreken zonder ze op te gaan breken in aparte stukjes.


Waarom is zoemend lezen belangrijk?

Zoemend lezen staat dichter bij het direct lezen dan het spellend lezen. Als een leerkracht het lezen spellend voordoet (dus ‘hakt en plakt’), leren kinderen spellend lezen aan. Het doel is dat kinderen correct en vlot kunnen lezen. Door niet vast te houden aan het hakken en plakken, zetten leerlingen sneller de stap naar het direct lezen van groepen letters die ze al kennen. Bovendien voorkomen we op deze manier dat kinderen hardnekkig gaan spellen


Vriendelijke groeten,


directie en het zorgteam

Gepost in Mededeling door Rodney Bracke

Overlijdensbericht:

May 15, 2018

De heer Marc Vervaet, broer van Rita Vervaet (poetsvrouw).

onze oprechte deelneming.

Gepost in Overlijden door Marie Van Aert

School gesloten

May 3, 2018

Woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 mei is de school gesloten omwille van lokale verlofdag, Hemelvaart en brugdag.

Maandag 21 mei, Pinkstermaandag, is de school ook gesloten.

Gepost in Mededeling en Schoolnieuws door Rodney Bracke

Feest!

May 3, 2018

Proficiat aan alle leerlingen die op zondag 6 mei hun eerste communie of op zondag 20 mei het Lentefeest en Feest van de vrijzinnige jeugd vieren!

Gepost in Mededeling door Rodney Bracke

Geboorte

April 26, 2018

Ella Marith, zusje van Maaike (4B) en Mathijs (2kA)

Van harte proficiat!

Gepost in Geboorte door Rodney Bracke

Wijziging levensbeschouwing - indienen vóór 30 juni

April 23, 2018

Beste ouders, 

Op het einde van de 3e kleuterklas krijgen alle ouders een brief mee waarin ze de keuze levensbeschouwing voor hun zoon/dochter kunnen kenbaar maken.

Indien u deze keuze in de loop van uw kind zijn/haar lagere schoolcarrière wenst te wijzigen kan dit enkel via een aanvraagformulier dat u kan bekomen op het secretariaat en moet indienen vóór 30 juni van het lopende schooljaar.

De eventuele wijziging wordt dan toegepast met ingang van 1 september het volgende schooljaar.

Wijzigingen gedurende het schooljaar worden niet toegestaan.  (deze regel wordt opgelegd door de Vlaamse regering)

Dank voor uw begrip.

Gepost in Derde leerjaar, Eerste leerjaar, Mededeling, Schoolnieuws, Tweede leerjaar, Vierde leerjaar, Vijfde leerjaar en Zesde leerjaar door Marie Van Aert

Voorwoord april

March 29, 2018

Beste ouders, leerlingen en sympathisanten,

“Zeg het met boeken”, het thema dat dit jaar centraal stond op ons grootouder- en schoolfeest! En of al onze kleuters, leerlingen en het schoolteam schitterden op het podium? Ja hoor, zeker weten…! Het optreden, spelletjes, workshops, het eetfestijn, het gezellig samenzijn werd meer dan “gesmaakt”.

Aan iedereen, een welgemeende dank–jullie-wel! Ook mede dankzij de grote inzet van de kinderen, leerkrachten, vele aanwezigen en helpende handen, … werd het weer top! Wij hebben er alvast van genoten, jullie ook?

De opbrengst gaat integraal naar extra materiaal voor de kinderen en daar zijn ze uiteraard héél erg blij om, bedankt!

Het 5de en 6de lj. nam deel aan de tekenwedstrijd (vredesposter) van de Lions Club Lokeren. Uit meer dan 400 inzendingen van verschillende scholen, werden 25 winnaars gekozen. Daarvan vielen wij met 4 leerlingen in de prijzen. Proficiat aan alle deelnemers en de winnaars Aaron Weyers (5A), Mare Buyssens (6B), Arjen Van De Putte (6A), Nonah Lauwers (6A).

De paaseitjesverkoop was weer een groot succes, bedankt voor de sponsoring en nu smullen maar!

Ook de paasklokken waren onze school niet vergeten. Alle kleuters, leerlingen en het schoolteam zochten en vonden op woensdag 28/3 hun paasei dat verstopt lag in de klas. Wat een verrassing voor iedereen!

Na de paasvakantie mogen we alweer 4 kleine instappertjes verwachten: welkom Esma Atmaca, Liam Roosendans, Lena Bayens-De Bock, Raff  Verougstraete.

Welkom ook aan Annabel Vercauteren (4B) , Fleur Smet (1A) en Laure Koster (1B), die de voorbije maand(en) de klassen vervoegden, of nog zullen instappen na de paasvakantie.

Proficiat aan onze leerlingen die op zondag 29/4 hun Plechtige Communie vieren. Maak er alvast een fijne dag van!

Foto’s van onze activiteiten en andere info vind je nog steeds op onze website: www.stedelijkbasisonderwijslokeren.be en daarna doorklikken naar school Eksaarde.

Wist je ook dat de ouderraad een facebookpagina heeft? Like gerust: Ouderraad Stedelijke Basisschool Eksaarde.

Een leuke, ontspannende en zonnige paasvakantie gewenst en we zien jullie graag terug op maandag 16/4!

Mevr. Veerle Bogaert

Directeur

Gepost in Mededeling en Voorwoord door Rodney Bracke

Zwemmen

March 29, 2018

Wegens grote verbouwingen aan het zwembad van Puyenbroeck, kan er de komende maanden niet worden gezwommen. Zowel het zwembad van Puyenbroeck, als ook de omliggende zwembaden waarbij we uitvoerig hebben geïnformeerd, konden ons geen haalbaar alternatief aanbieden. Daarom zijn we noodgedwongen op zoek gegaan naar een sportieve vervanging.

Het zwemmen wordt tot einde schooljaar vervangen door een extra spelmoment dat gegeven wordt door een sportleerkracht (Sportwerk Vlaanderen). Zie ook kalender in de nieuwsbrief van april.

Voor volgend schooljaar gaan we nog verder op zoek naar een eventuele haalbare “zwemoplossing”.

Gepost in Mededeling door Rodney Bracke

Uitreiking vredesposter

March 29, 2018

Het 5de en 6de lj. nam deel aan de tekenwedstrijd (vredesposter) van de Lions Club Lokeren. Uit meer dan 400 inzendingen van verschillende scholen, werden 25 winnaars gekozen. 4 van onze leerlingen vielen in de prijzen. Proficiat aan alle deelnemers en de winnaars Aaron Weyers (5A), Mare Buyssens (6B), Arjen Van De Putte (6A), Nonah Lauwers (6A).

De uitreiking vindt plaats in de Kunstacademie Ter Beuken, Villa (Groendreef 8) op zaterdag 31/03 om 13u30.

Gepost in Mededeling door Rodney Bracke